Ovo je prognoza za juli i avgust, i staje u jednu riječ – PAKAO

Pakleno je riječ kojom se može opisati ljeto koje nas očekuje. Spremite se na nevjerovatnih 55 tropskih dana, a koji nam dolaze tokom jula i avgusta. Kada sunce zađe, očigledno je da ni tada nećemo moći da predahnemo od toplote, jer najvaljuje se veliki broj tropskih noći.
Meteorolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda za sektor Nacionalnog klimatskog centra nam pojašnjava da će ljeto biti veoma toplo i sušno.
Tropske noći očekuju se i na planinama
Bit će nekih od 30 do 55 tropskih dana, a u brdsko-planinskim predjelima oko 9 dana. Imamo podatke da će biti i tropskih noći 11, dok će ih u Beogradu biti oko 26. U planinama se mogu očekivati 3 tropske noći. Toplotni talasi će biit pakleni biće u julu i avgustu – objašnjava Pejanović.– Ljeto će biti dosta sušno, sa manje padavina u odnosu na prosjek tokom sva tri ljetnja mjeseca. Za cijelo ljeto se očekuje samo od 17 – 28 kišnih dana, a na planinama će biti i do 33 dana kišnih dana – pojašnjava Pejanović.
Evo kakvo nas vrijeme očekuje za svaki ljetnji mjesec ponaosob prema Republičkom hidrometerološkom zavodu.
Juni će biti malo topliji
Srednja temperatura vazduha u junu će iznositi iznad višegodišnjih prosjeka, za 1,6 step. više nego obično. U Beogradu i njegovoj okolini srednja temperatura tokom avgusta bit će oko 30,2 stepena. Mjesečna količina padavina tokom juna će biti ispod višegodišnjeg prosjeka . Tako se procjenjuje da će pasti samo oko 30 mililitara kiše.
Nastavak paklenog ljeta očekuje se i u avgustu