Zaboravili ste kupiti mocarela sir, a preko vam je potreban za večeru koju pripremate? Ne paničite, napravite ga sami i to za svega 30 minuta.
Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbegavate, mi smo na Simplebites blogu pronašli recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno.
Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo verovali, a vi? Stiže i recept.
Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbegavate, mi smo na Simplebites blogu pronašli recept za mocarela sir koji će vas uveriti u potpuno suprotno.
Da nam je neko rekao da je moguće napraviti sir za svega pola sata mi mu ne bismo verovali, a vi? Stiže i recept.
Potrebni sastojci:
– 3, 8 l mleka
– 1 ½ kašičica limunske kiseline u prahu
– 3, 8 l mleka
– 1 ½ kašičica limunske kiseline u prahu
– ¼ kašičice tečnog sirišta
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica soli
Priprema:
Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite zagrevati mleko.
Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte siršte i i dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice.
Mleko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrevajte mleko dok ne dostigne temperaturu 12C, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mleko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promešajte i nastavite zagrevati mleko.
Kad se mleko zagrejalo do temperature od 31C, ulijte siršte i i dobro promešajte. Primetićete da se mleko lagano počinje zgušnjavati, a primetićete i malene grudvice.
Između 35-40C temperature mleko će biti poprilično gusto i vreme je da ugasite šporet, a moći ćete primetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.
Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.
Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.
Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.
U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.
Ponovite grejanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.
Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.
Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocedite višak surutke koliko je moguće. Nakon toga sir stavite u mikrotalasnu rernu da se greje 60 sekundi, ponovo ocedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomerno rasporedi, kao da mesite testo.
Nakon tog sir ponovo vratite u mikrotalasnu i zagrejte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne pa ponovo ocedite višak surutke.
Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrotalsnu na 30-40 sekundi i ocedite višak surutke.
U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podseća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.
Ponovite grejanje u mikrostalsnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.
Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.