VRBOVICA: Lijek za “muške tegobe”

Upalna stanja prostate kao što su prostatitis, hiperplazija prostate, tumori prostate, danas su česte tegobe muškaraca. Upravo u liječenju pomenutih tegoba, vrbovica je fitototerapeutska, ali i medicinska, preporuka broj jedan…
Vrbovica pripada porodici pupoljica (lat. Familiae Oenotheraceae). Druga imena za vrbovicu su planinska vrbovica, svilovina i šumska vrbovica. Raste na šumskim čistinama, sječama, paljevinama, među borovima, uz šumske putove, u crnogoričnim ili u listopadnim šumama. Voli svježa hranljiva tla, bogata dušikom.
Sakupljaju se listovi ili cijela biljka u cvatu. Biljka se ubire tako što se otkida na polovini stabljike, da bi mogla ponovo da raste. Treba je usitniti odmah, dok je svježa i potom sušiti. Zato bi bilo dobro da se zasadi u baštama, koje će ukrasiti svojim sitnim crvenkastim, rozim ili bijelim listićima, ali i obogatiti ih svojom ljekovitošću.
Od zaborava narodne medicine otrgunula ju je Maria Treben, austrijska bilinarka koja je preporučuje za liječenje bolesti prostate. To se desilo tek prije 3-4 desetljeća, pa zato kažemo da je upotreba vrbovice u svrhe liječenja novijeg datuma.
Muškarci koji znaju da imaju svoju “atomsku bombu” na kojoj udobno sjede, a to je prostata, morali bi biti upoznati i sa djelovanjem vrbovice, jer je izuzetno efikasna kod bolesti i tegoba prostate i urinarnog trakta. Prava vrbovica je ona koju opisuje Maria Treben tj. Epilobium parviflorum, ali istog su ljekovitog djelovanja i vrste E. Montanum, E. Angustifolium, E. Hirstrum, E. Roseum i dr.
Kada je u pitanju liječenje sa vrbovicom, obično se preporučuju čajne mješavine, tj. međudjelovanje vrbovice sa drugim ljekovitim biljkama. Tako se u receptima uz vrbovicu često nalaze i list i korijen koprive, mrtva kopriva, gospina trava, kamilica, čestoslavica, zlatica, iđirot, itd.
Mladi listovi vrbovice su i ukusna proljetna hrana, te se koriste za pripremu raznih proljetnih salata, variva i juha. Čisti sok ili ekstrakt vrbovice djeluje protuupalno, pa se koristi i u kozmetičkim pripravcima.
Upalna stanja prostate kao što su prostatitis (akutni prostatitis koji je uzrokovan bakterijama E. Coli, Klebsiella, Proteus itd.), hiperplazija prostate (modularna hiperplazija prostate), tumori prostate (adenokarcinomi, latentni karcinom), danas su česte tegobe muškaraca.
Upravo u liječenju pomenutih tegoba, vrbovica je fitototerapeutska, ali i medicinska, preporuka broj jedan. Čaj od vrbovice, također uklanja i žarenje i druge tegobe sa kojima se suočavaju pacijenti koji su operisali prostatu.
No, to nije sve. Bolesti mokraćnog mjehura, bolesti bubrega, bakterijske upale mjehura i mokraćnih kanala, također su neka sa liste oboljenja koja se uspješno liječe čajevima ili tinkturama od biljke vrbovice.
Vrbovica je manje popularna u liječenju ženskih bolesti, bolesti kože, čireva i čirića u ustima i grlu, bolesti respiratornih organa. No, to ne mora značiti da ne pomaže i kod ovih bolesti. Naškoditi ne može, sigurno, pa zašto onda ne probati…
Čaj za oboljenja bubrega i bešike
Vrhom punu kašičicu vrbovice treba staviti u 1/4 litra vode i pustiti samo da provri, a zatim da odstoji. Dozvoljene su samo dvije šolje dnevno – jedna se uzima ujutru, na prazan želudac, a druga uvečer, prije spavanja. Ovaj čaj je samo dopunska terapija za bolesnike!
Tinktura od vrbovice
Uzeti 200 g vrbovice, preliti litrom 60-postotnog alkohola i začepiti bocu. Držati na toplom mjestu mjesec dana i procijediti. Uzimati 5 – 10 kapi, 2 puta na dan s malo vode ili soka.
Kontraindikacije: u jačim dozama ili u većim količinama može doći do nadražaja sluznice želuca.
Čaj za uvećanu prostatu
Uzeti 2 kašičice vrbovice i preliti s 2 dcl kipuće vode, pustiti da odstoji poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje, zatim procijediti. Ovaj čaj se preporučuje u početnom stadiju uvećane prostate.
Čaj nakon operacije prostate
U posudu nasuti 2 dcl vode. Kada zavri, maknuti sa vatre. Potom staviti u vodu 1 supenu kašiku vrbovice. Pustiti neka poklopljeno stoji 15 minuta. Procijediti. Piti u gutljajima, uvijek svježe pripremljen čaj. U početku (2 do 3 sedmice) dnevno piti 3 šolje. Nakon toga piti 2 šolje dnevno: 1 ujutro i 1 navečer, sve 30 minuta prije jela.
(aura.ba)