Nova metoda porođaja: Mama sama izvukla bebu

Dječak Eric Maximilian je na svijet došao na nesvakidašnji način. Njegova mama Oxana Kaiser ga je, uz minimalnu pomoć ljekara, izvukla rukama iz svog stomaka.
Ovakav način dolaska bebe na svijet predstavlja novu metodu porođaja koja je prvi put Evropi izvedena u bolnici u njemačkom gradu Bad Oeynhausen, prenose njemački mediji.
Mama Oxana (30) je nježno rukama uhvatila bebu, a zatim je povukla pod budnim okom ljekara koji je malim rezom otvorio njen stomak.
Nova metoda porođaja zove se „carski rez uz maminu pomoć“, procedura u mnogim detaljima podsjeća na standardnu, majka prima lokalnu anesteziju, a u porođaj se uključuje u završnom trenutku kad je beba spremna da izađe iz stomaka.
Doktor Manfred Schmitt izjavio je da je najveći problem ovog porođaja bilo da mama bude potpuno sigurna i da prilikom porođaja ne dođe do prenosa bacila u otvorenu ranu. No, porođaj Oxane Kaiser je obavljen bez komplikacija.
„Za mene je ovo uobičajen porođaj, bila sam sretna u tom trenutku“, izjavila je iskusna mama. Ovoj mami je ovo bio peti porođaj, prvu bebu je rodila carskim rezom, a naredna tri porođaja obavljena su prirodnim putem.
izvor: svezabebe.ba