Pronašla sam zanimljiv recept za sok od narandže. Od 4 narandže možete pripremiti 9 litara soka! U početku nisam baš verovala, ali svejedno, odlučila sam da probam. Mogu vam reći, napravila sam odličan, veoma ukusan napitak.
Za pripremu biće potrebno
• – 4 narandže
• – 1 kg šećera
• – 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
• – 9 litara vode
• – 4 narandže
• – 1 kg šećera
• – 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
• – 9 litara vode
PRIPREMA
• Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.
• Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti na mašinu za mlevenje mesa.
• Smesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
• Procediti kroz cediljku.
• U preceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
• Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.
Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.
• Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.
• Izvaditi iz zamrzivača, iseći i samleti na mašinu za mlevenje mesa.
• Smesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
• Procediti kroz cediljku.
• U preceđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promešati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
• Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.
Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od narandže.