Simptomi deficita ovog vitaminu nisu specifični, zbog čega mnogo ljudi nisu svjesni da imaju problem.
Mnogi ljudi pate od nedostatka ovog vitamina, a neki od simptoma su konstantan umor, promjene raspoloženja i loš imunitet, piše “Elle“…
Prema Nacionalnoj studiji ispitivanja zdravlja i ishrane 75 posto ljudi pati od nedostatka vitamina D, što je poražavajući podatak studije koja ima za cilj da podigne svijest stanovništva o njegovom značaju za normalno funkcionisanje organizma.
“Simptomi deficita ovog vitamina nisu specifični zbog čega mnogi ljudi nisu svjesni da imaju problem”, objašnjava Kris Ganers, osnivač Authority Nutrition.
Zdravstveni problemi poput umora, lošeg imuniteta, bola u mišićima, bol u krstima i promjene raspoloženja mogu biti crvene lampice.
Ako se ne ne reguliše ishrana, ili ne uvedu suplementi, zdravstvene posljedice se mogu dalje proširiti, odnosno problem postati hroničan. Deficit ovog vitamina može da doprinese razvoju bolesti, poput depresije, dijabetesa, raka i raznih autoimunih stanja.
Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina D, prva stvar koju treba da uradite je da počnete da boravite više u prirodi i uživate u dugim šetnjama, a posebno sunčanju.
“90 do 95 posto vitamina D se stvara, odnosno sintetizuje prilikom izloženosti suncu”, napominje Kris.
Zato bi bilo idealno da odrasli provode od 10 do 15 minuta na direktnoj izloženosti suncu, ali vremenski interval svakako zavisi od pojedinca.
Zato bi bilo idealno da odrasli provode od 10 do 15 minuta na direktnoj izloženosti suncu, ali vremenski interval svakako zavisi od pojedinca.
Na to mogu uticati različiti faktor, kao što su godine, boje kože, period dana i geografska lokacija. Jutarnja šetnja, uz kratko sunčanje je predlog doktora Ganersa.
Osim toga, ishrana ima veliki i važan udio za regulisanje deficita vitamina D.
Uvođenje određenih namirnica, poput ribe (losos, tunjevina), mlijeka, jaja, žitarica, šitake pečuaraka, proizvodi od soje, mogu biti veoma značajni. Naravno, na tržištu se nalazi i veliki broj suplemenata koji se mogu koristiti kao dodaci u ishrani.
izvor: haber