Patronažna sestra koju bi poželila svaka mama!


“Da mi je bila Julija kad sam rodila sina Erdana, bilo bi mi lakše. Otkad se prije osam mjeseci rodila mala Edna, od početka imam Juliju, dolazi u posjetu, tu je za nas u podne-u ponoć, kad god treba, možemo je zvati da dođe, pitati za neki savjet, ne može bolje”, hvali nam mama Almeida patronažnu sestru Doma zdravlja Tomislavgrad Juliju Barišić s kojom se od novembra prošle godine u okviru usluga ranog rasta i razvoja kroz Dom zdravlja Tomislavgrad u ovu općinu vratila patronažna služba.
S Julijom smo u terenskoj posjeti. Za ovaj dan posjetiće tri bebe i mame, pregledati napredak beba, stanje pupka što uvijek nekako najviše brine sve mame-posebno one koje su rodile prvi put, sa sobom nosi vagu i formulare koje mame mogu popuniti nakon što ih Julija upozna sa daljnjim aktivnostima koje će se provoditi u okviru Centra za rani razvoj i u kojima će moći da učestvuju.
“Djeca iz Tomislavgrada rađaju se u Livnu, jer je porođajno kod nas privremeno zatvoreno. U stalnom sam kontaktu s rodilištem u Livnu, i svako dijete prvi put posjetim 24 sata nakon poroda, osim ukoliko nije bilo nekih koplikacija pa majka kasnije izađe iz rodilišta ili nešto drugo što moe utjecati. U prvim mjesecima svako dijete posjetim najmanje tri do četiri puta mjesečno, ako vidim da ima potrebe i više, kasnije su posjete nešto rjeđe, ali dijete redovno pratim do navršene prve godine života”, priča nam Julija dok se vozimo na teren.
Almeidu s početka priče nedavno je obilazila, ali kako živi u istom ulazu kao i mlada majka Fatima kod koje ide u posjetu, odlučila je doći s bebom i potražiti savjet više.
“Mamama uvijek treba savjeta, rado pitaju sve što ih zanima”, kaže Julija dok se penjemo prema Fatiminom stanu gdje nas čeka mali Riad, rođen prije 20-ak dana. Red je i na novo vaganje, pa Julija nosi posebnu malu vagu koja svira kada na nju stavi bebu. Kilaža napreduje kako treba, a mamu Fatimu najviše brine pupak: “Neki dan je otpao, valjda je sve kako treba”, govori zabrinuto dok Julija pregleda bebu.
“Pupak je u redu, ništa ne moraš da brineš!”, pojašnjava joj Julija nakon pregleda. Fatimi je Riad prva beba, pa je puna riječi hvale za Juliju i činjenicu da joj je dostupna patronažna sestra. Tu je i njena mama Aida koja kaže da kad je rodila Fatimu nije imala sličnu priliku. “Kad sam rodila Fatimu nisam imala patronažnu sestru, snalazili se sami, morali je redovno nositi tamo u Dom zdravlja. Ovo je sad odlično!”, priča nam baka Aida.
Za taj dan predviđena je i posjeta maloj Augustini koja se rodila manje od deset dana prije Julijine posjete. Juliju dočekuje mama Bernardina, kojoj iako je po struci liječnica i i već ima četveroipogodišnjeg sina Antu, savjeti i pomoć sestre Juline dobro dođu.
“Puno mi je sad lakše nego kad sam rodila prvo dijete, Julija ima odličan pristup, zna s djecom, i jednostavno ulijeva povjerenje majkama koje prate njene upute, zppvu je i savjetuju se oko svega što ih može zanimati, ili kako bi otklonili eventualne brige. Pregled u ordinaciji je bitan, ali kada vam neko dođe kući u sredinu gdje beba boravi, to je zaista neprocjenjivo”, priča nam Bernardina dok Julija obavlja pregled male Augustine, i zaključuje da je sve kako treba biti. Bernardini najavljuje i naredne posjete.
Nakon posjete bebama, Julija se priprema za naredni dan i pravi raspored daljih posjeta. Najdalja beba koju posjećuje 37 kilometara je udaljena od Doma zdravlja, neke bebe su u okolnim selima, a neke u gradu. Posjete patronažne sestre među bitnijim su s aspekta ranog rasta i razvoja, jer se većina eventualnih odstupanja može liječiti i ispraviti ukoliko se na vrijeme primijete.
“Jako je bitno na vrijeme primijetiti eventualna odstupanja, bar ona koja se mogu vidjeti poput na primjer zavrnute nogice. U slučaju neke sumnje, kontaktiram pedijatriju, u kontaktu sam i sa logopedicom Renatom i drugim kolegicama i kolegama, tako da dijete tijekom te prve godine u potpunosti pratimo. Trenutno se savjetujem s Renatom oko jednog dječaka kojeg bismo trebali zajedno pregledati”, priča nam Julija potcrtavajući važnost edukacije koju roditelji dobiju kroz njene posjete:
“Roditelji ne moraju lutati za informacijama. S njima osim o stvarima vezanim direktno za dijete razgovaram i o značaju imunizacije i potrebi da se djeca vakcinišu protiv zaraznih bolesti, kao i o drugim temama. Posebno ističem značaj pravilne ishrane jer je nepravilna ishrana beba nešto s čime se često susrećem, i na čemu treba dosta raditi”, kaže Julija.
Ističe podršku u edukaciji koju je i sama dobila učestvujući u obukama koje je prošla u Udruženju “Edukacija za sve“ (EDUS) a koje su organizirane uz podršku UNICEF-a u sklopu unapređenja ranog dječijeg rasta i razvoja.
“Radilo se o konretnoj obuci gdje smo učili stvari koje nam trebaju u svakodnevnom radu, i tome kako neke nove metode primijeniti u svakodnevnim situacijama. Naučila sam nove stvari koje zaista svakodnevno upotrebljavam i koje su mi bile od velike koristi”, priča nam Julija.
Tomislavgrad je jedna od općina u kojoj je potpisan Protokol o saradnji u oblasti unaprjeđenja ranog rasta i razvoja djece na području ove općine. Potpisivanje Protokola i uspostavljanje usluga za rani rast i razvoj djeteta radi se u sklopu projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji finansira UN Fond za ljudsku sigurnost a implementiraju ga UN agencije u BiH (UNICEF, IOM, UNHCR i UNDP).
izvor: zasvakodijete.ba