Na što upozoravaju pojačana želja za slatkišima, grčevi u nogama, krvarenje desni ili želja za ledom?

Naš organizam je savršena mašina sa složenim mehanizmom u kome se mnogo stvari dešava u isto vrijeme. Kada neki od dijelova tog mehanizma ne radi kako bi trebalo, naše tijelo će nam uvijek dati znake da mu je prijeko potrebna pomoć, a ako ih ignorišemo, možemo imati ozbiljne probleme sa zdravljem. Ovo su neki od signala na koje bismo morali ozbiljno da obratimo pažnju.
1. Nesanica, razdražljivost i grčevi u nogama
Ako imate ove simptome, vašem tijelu nedostaju magnezijum i kalijum. Da biste nadoknadili ove vitalne elemente, ubacite u svakodnevnu ishranu paradajz, narandže, banane i špinat.
2. Suha koža
Suhoća kože obično ukazuje na manjak vitamina E. Stoga, jedite više povrća, dobrih masti, orašastih plodova i ribe.
3. Krvarenje desni
Iznenadno ili konstantno krvarenje desni dok perete zube, znak je manjka vitamina C. Uključite slijedeće namirnice u svoje obroke: citrusno voće, špinat, zelene i crvene paprike, paradajz, kupus, karfiol i brokoli.
4. Krhki nokti i kosa
Vaše tijelo vam poručuje da mu nedostaje vitamina B. Pijte više mlijeka i ubacite u ishranu morske alge i pečurke.
5. Prstenovi oko dužica oka
Ovakvi prstenovi se mogu pojaviti kod osoba starijih od 50 godina i to je normalno. Međutim, ako se jave kod mlađih osoba, znak su visokog nivoa holesterola. U tom slučaju, posavjetujte se sa doktorom.
6. Grčko stopalo
Grčko stopalo ili “Mortonovo stopalo” jeste stopalo sa dugačkim drugim prstom i to može biti uzrok stvaranja žuljeva ili bola u stopalu. Da biste izbjegli ove nelagodnosti, obavezno kupujte odgovarajuću obuću.
7. Želja za jedenjem leda
Ako osjetite želju za jedenjem leda, možda ste anemični, odnosno patite od deficita željeza. Najbolji izvori željeza su govedina, jaja i školjke. Ipak, ako imate želju za jedenjem leda i manjak energije, bolje se konsultujte sa ljekarom.
8. Žudnja za slatkišima
Ako vam se dešava da iznenada osjetite jaku želju za nečim slatkim, uzrok tome mogu biti, depresija, stres i iscrpljenost. Vaše tijelo traži glukozu. Poslušaje svoj organizam, a da biste izbjegli dobijanje kilograma, uzmite med ili crnu čokoladu.
izvor: http://alternativno.net