Šta je dobro za mamu a čega bi trebalo da se odrekne u TRUDNOĆI ! ?

U trudnoći se trebate dobro osećati . Vreme je da sebi ugodite što je više moguće. Što ste opušteniji, to je i vašoj bebi prijtnije.
Dozvoljeno je sve što vam prija – s nekoliko izuzetaka:
Mobilni telefon – Dosad nema podataka o tome da mobitel može naškoditi nerođenom detetu. Ali ukoliko želite biti sigurani, koristit ćete češće fiksnu telefonsku mrežu a punjač mobilnog telefona nećete držati pored kreveta.
Računar – Niz ozbiljnih naučnih istraživanja pokazalo je da računari u normalnim slučajevima ne predstavljaju opasnost za trudnicu i njenu bebu.
Mikrotalasna peć – Praktična je kad nešto morate brzo spremiti ili podgrejati. Ali, kad je u upotrebi, držite se podalje od nje jer posle dužeg korišćenja postoje mogućnost da mikrotalasna ne “dihtuje” najbolje.
Sredstva – Odmaknite prste od sredstava koja jako mirišu i svake vrste sprejeva za čišćenje. Ako redovno udišete njihove pare u prva tri meseca trudnoće, to bi moglo biti štetno. Bolje je da čišćenje pomoću jakih sredstava prepustite nekom drugom.
Podizanje – Teške kese i torbe prilikom kupovine (kao i malo dijete, ako ste već rađali) neka nosi i podiže vaš suprug.
Slobodno vreme
Alkohol -Konzumiranje alkohola šteti plodu. Neki će reći da može samo čašica nekome uzdravlje. Bolje je – potpuno bez alkohola.
Kupanje – Kupati se možete naravno, ali ne predugo i u pretoploj vodi (36-38 stepeni, maksimalno 10 minuta), inače bi vam mogao stradati krvotok.
Letenje -Zračenje na visini i pritisak u kabini važe za bezopasne. Važno je da trudnica dosta pije, da se kreće, nosi zaštitne čarape i pita do kog meseca trudnoće kompanija prihvata prevoz trudnica.
Posete koncertima -Prihvatljivo sve dok se beba ne počne ritati zbog preglasne muzike.
Pušenje – Sužava krvne sudove pa je beba loše snabdevena krvlju i hranjivim materijama. Lekari savetuju obavezan prestanak pušenja. U odvikavanju pomažu akupunktura, hipnoza, a pre svega – majčina savest.
Sunce – Stomaku treba zaštita kao i ranije, UV zraci nisu opasni za dete. Važno: ne sme vam biti prevruće; veliki šešir zaštitit će vas od pigmentacije.
Sport – Kretanje je dobro, posebno za raspoloženje. Preporučuje se hodanje, plivanje. Tabu su sportovi u kojima dolazi do telesnog kontakta (rukomet), jakih treskanja (jahanje) ili postoji opasnost od pada.
Nije važno da li je to joga ili lagana gimnastika: Sve što doprinosi vašem opuštanju dobro je i za vas i za nerođeno dete
Mmm, kako prija dobra masaža koja opušta ramena i leđa. Svakoj trudnici dobro bi došla svakodnevna nežna masaža.
Stručnjak će vam reći i sledeće:
1. Trudnoća nije bolest.
2. Ona je jednostavno – drugo stanje.
3. Većina budućih majki tokom trudnoće oseća se dobro i zdravo.
4. Svu snagu i energiju usmerite na razvoj svog deteta.
5. Ponekad će promene koje slede u trudnoći biti i neprijatne.
6. Aktivna trudnica će neke teškoće – kao što su bolovi u leđima ili zatvor – sprečiti i ojačati imuni sistem.
7. Za trudnice, doduše, postoji nekoliko izuzetaka kad je reč o poslu i slobodnom vremenu.
I na kraju, ali najvažnije: – Pre nego odlučite popiti neku pilulu ili drugi preparat, pitajte svog lekara je li vam to dopušteno!
Namirnice
Jaja – Meko kuvana jaja svakako izbegavajte, a kad ih pržite, žumance ne sme biti tečno. Kuvajte ih dugo, kako biste uništili eventualne salmonele.
Vitaminski preparati – Morate imati dovoljno gvožđa u krvi, kako bi vaše dete primalo dovoljno kiseonika. Pitajte svog lekara da trebate uzimati dopunu vitamina i minerala.
Riba – Jedan do dva obroka nedeljno. Ali dobro je ispecite da biste uništili eventualne bakterije. Riba će vam dati potrebne omega-3 kiseline i jod.
Meso – Dovoljne su vam tri do četiri male porcije nedeljno – ali samo dobro skuvano ili pečeno meso. Izbegavajte suhomesnate nekuvane proizvode i paštete.
Ako ste stalno gladni – Nemojte neprestano jesti. Ako imate “ludih” želja, razmislite zašto – možda vaše telo traži neke materije koje mu nedostaju. Protiv preterane gladi pomoći će vam više malih obroka.
Kafa ili crni čaj – … ali samo maksimalno dve, tri šolje dnevno, jer kafa i čaj u većim količinama ubrzavaju rad srca i smetaju bebi. Radije pijte biljne čajeve.
Mleko – Daje vam vitamine, belančevine i kalcijum neophodan za izgradnju kostiju i zuba. Ali mleko dobro skuvajte.
Meki sir – Meki sirevi (kamamber i slični) od nekuvanog mleka mogu biti zaraženi bakterijom po imenu listerija. Bolje rešenje su tvrdi sirevi (gauda).
Medicina
Akupunktura – Čini dobro. Samo akupunkturolog mora biti obučen za tretiranje trudnica.
Antibiotici – Neki da, neki ne.
Lekovi za hronične bolesti – Obavezno pod kontrolom vašeg lekara.
Sredstva protiv žgaravice – Najbolje domaća sredstva – hadno mleko, grickajte bademe…
Trave i drugi pripravci – Pomažu, ali pitajte svog lekara.
RTG – Štete bebi ako se snima stomak. Slike pluća ili zuba su O.K. Ipak, pitajte svog lekara.
Sredstva protiv bolova – Neka među njima su tabu. Zato obavezno tražite savet i mišljenje lekara. Ako vas boli glava, stavite na slepočnice kolutove limuna ili krompira. Ili hladan oblog na potiljak.
Sprejevi za nos – Većina preparata nije za upotrebu u trudnoći. Više o tome znaju vaš lekar ili apotekar. Prihvatljivi su samo sprejevi sa rastvorom soli ili nosni sprej za dojenčad.
Ultrazvuk – Uživajte u prvoj slici bebe u stomaku. Ultrazvuk ne smeta bebi.
izvor: kucnilekar.com