OPREZ PRI UZIMANJU ASPIRINA: Provjerite zašto ovaj lijek može biti potencijalno smrtonosan!

Rizik od unutrašnjih krvarenja uslijed terapije aspirinom kod pacijenata koji su pretrpjeli srčani ili moždani udar znatno se povećava nakon prijeđene 75. godine života, ali on se može smanjiti uzimanjem dodatnih lijekova.
Starijim se ljudima inače preporučuje uzimati aspirin radi bolje cirkulacije te prevencije srčanog udara. Ipak, čini se kako je to potpuno pogrešan savjet. Naime, uzimanje aspirina u te svrhe za starije ljude može biti smrtonosno jer povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja, pokazuje najnovija studija, prenosi “Net“…
Čak 40 posto starijih od 65 godina redovno uzima aspirin za omekšavanje krvnih žila i bolji protok krvi, ali izgleda kako ta praksa donosi više štete nego koristi. Rizik od potencijalno smrtonosnog krvarenja u toj je grupi ljudi više od 10 puta veći nego u mlađih pacijenata, zaključak je istraživanja Univerziteta Oxford.
Stariji od 75 godina nipošto ne bi smjeli uzimati aspirin bez dodatnog lijeka, tzv. inhibitora protonske pumpe, savjetuju stručnjaci.
Istraživanje je provedeno na 3.166 pacijenata koji su preboljeli srčani ili moždani udar, a kao terapiju za cirkulaciju uzimaju aspirin. Polovica ispitanika bila je starija od 75 godina na početku posmatranja koje je trajalo 10 godina. Tokom tog perioda, 314 pacijenata hospitalizovano je zbog unutrašnjeg krvarenja.
“Rizik je posebno visok za ljude iznad 75 godina starosti, dok za one mlađe on također postoji, ali je znatno manji. Međutim, i pacijenti iz prve grupe taj rizik mogu smanjiti uzimanjem odgovarajućeg dodatnog lijeka – inhibitora protonske pumpe“, objašnjava profesor Peter Rothwell.
Istraživanje nije dokazalo kako je za povećan rizik od unutrašnjeg krvarenja kriv isključivo aspirin, ali je činjenica da je čak polovina hospitalizovanih krvarila upravo zbog toga lijeka, piše “Daily Mail”.
Haber.ba