10 ŠAŠAVIH ČINJENICA O NOVOROĐENČADI

KOLIKO GOD TEŠKO BILO BRINUTI O NOVOROĐENČETU, NEMOGUĆE JE PROŽIVJETI DAN S BEBOM A DA VAS OD SRCA NE NASMIJE. „PIJANI“ IZRAZI LICA, VJETROVI I PODRIGIVANJE, BLJUCKANJE ILI KAKANJE U DALJ, “KERUMICA” NA GLAVICI… NISU SVI BEBINI TALENTI JEDNAKO VESELI ZA RODITELJE, ALI ČESTO MOGU BITI URNEBESNO SMIJEŠNI.
1. Vjetrovi. Nevjerojatno je da tako mala beba može proizvoditi takve zvukove, i to naravno, uvijek baš u najnezgodnijem trenutku. Izraz sretnog olakšanja na licu – neprocjenjiv!
2. Podrigivanje gore nego u najgoreg pivopije. Ponekad imate osjećaj da bi vam beba mogla .izpodrigivati cijelu abecedu u jednom „valu“? Vjerojatno i bi, samo kada bi je znala.
3. Glasanje poput praščića. Mljackanje, gunđanje, pa još malo mljackanja… Pokušajte zatvoriti oči dok dijete jede – na koju životinjicu vas podsjećaju zvukovi koje vaša beba proizvodi?
4. Bljuckanje u dalj. I to ne bilo kamo – budite sigurni da će završiti na tatinoj novoj kravati, u vašoj omiljenoj cipeli ili na obiteljskom ljubimcu. Čak i ako je taj ljubimac papiga. U drugoj prostoriji. Oni su naprosto talentirani za gađanje…
5. Sposobnost mijenjanja looka. Bebe mijenjaju look brže nego najupućenije trendsetterice, i to bez shoppinga i beskrajnih presvlačenja. U jednom trenutku u rukama držite svoju slatku bebicu, a u drugom trenutku je odjenula grimasu koja neodoljivo podsjeća na vašeg mrgudnog pradjeda. Tetku. Strica… Jao…
6. Zijevanje. Kada bebe zijevaju, to izgleda kao da bi ustima mogle usisati čitavu prostoriju. Kako im uopće uspije toliko otvoriti usta?
7. Savršen tajming za kakanje. Bebe moraju imati neko šesto čulo po ovom pitanju, jer poznata je činjenica da su šanse da će se beba ukakati to veće što ste vi bliže izlasku iz stana, a beba ljepše odjevena. Također, velike su šanse da će se ukakati upravo u trenutku kada ste skinuli staru pelenu i posegnuli za novom, ili ste upravo ušli u more/bazen, ili da će kakica procuriti kroz bebinu nogavicu dok na sebi imate svoje nove bijele hlače… Istovremeno, bebin izraz lica nakon kakanja je takav da ćete se morati nasmijati čak i dok čistite kakicu.
8. Beskrajno štucanje. Počne još prije poroda, dok je beba u trbuhu, i ponavlja se često, često… Čini se kao zauvijek, ali ipak nije. Skoro.
9. Dlakavo tijelo i ćelava glavica. Neke se bebe rode s ostacima dlačica koje su ih štitile tijekom razvoja u maternici, pa im leđa mogu izgledati kao u vašeg dlakavog strica Martina. S druge strane, nemojte se čuditi ako vaši najdraži „vjenčić“ kosice na glavi vaše bebe oduševljeno prozovu „kerumicom“, zbog urnebesne sličnosti s bivšim splitskim gradonačelnikom. Bez brige, nije tolika tragedija koliko se čini: dlačice s kojima se beba rodila uskoro će otpasti, a zamijenit će ih druge – na pravim mjestima i u pravoj količini.
10. Pijani izraz lica. Nije baš lijepo za reći, ali bebe ponekad imaju određenih sličnosti s pijancima: klimave su, ne znaju manire, podriguju kad god i gdje god stignu, a povrh svega znaju složiti izraz lica identičan vašem kad popijete dvije čašice previše. Slinjenje uključeno. Srećom, bebe ipak puno ljepše mirišu od pijanaca, a i uskoro će naučiti i koje grimase čemu služe.
izvor : index.hr