Japanska dijeta se prakticira dvije sedmice. Jelovnik je izbalansiran tako da za 14 dana možete računati na to da ćete smršati i do 7 kilograma. Preporučuje se i umjerena šetnja koja u kombinaciji sa dobro izbalansiranim jelovnikom daje garanciju za idealno i čvrsto tijelo
Takozvana “Japanska dijeta” ima dva ciklusa tj. svaki dan se ponavlja poslije određenog perioda (u zagradi možete vidjeti kojeg dana je opet na meniju jelovnik od prve sedmice.) Ovakav raspored dana i iskombinovane namirnice na potpuno prirodan način tope vaše masne naslage.
Tokom ove dvonedjeljne dijete možete računati na gubitak do 7 kilograma. Prva 2 – 3 dana su malo teža, ali poslije sve ide prilično dobro. Barem tako kažu oni koji su bili na ovoj dijeti i izgubili suvišne kilograme. Brojni nutricionisti diljem svijeta preporučuju upravo ovu dijetu i ovaj način gubljenja suvišnih kilograma jer je opće poznato da ljudi u Japanu imaju najskladnije konture tijela i ne vode brigu o nagomilavanju tjelesne mase. Doduše, oni na meniju svakodnevno prakticiraju zdravu ishranu, bogatu mineralima i vitaminima.
JELOVNIK
Prvi i trinaesti dan
DORUČAK: crna kafa
RUČAK: 2 tvrdo kuhana jaja, salata od kuhanog kupusa sa biljnim uljem, čaša soka od paradajza bez soli
VEČERA: riba sa roštilja ili kuhana
Drugi i jedanaesti dan
DORUČAK: crna kafa, komad crnog hljeba
RUČAK: riba sa roštilja ili kuhana, salata od povrća ili kupusa sa biljnim uljem
VEČERA: 200 g kuhane govedine, čaša jogurta
Treći i osmi dan
DORUČAK: crna kafa, dvopek (od crnog hljeba)
RUČAK: velika pečena tikvica, jabuke
VEČERA: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 g kuhane govedine, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem
VEČERA: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 g kuhane govedine, salata od svježeg kupusa sa biljnim uljem
Četvrti i deveti dan
DORUČAK: crna kafa
RUČAK: 1 rovito jaje, 3 velike kuhane šargarepe sa biljnim uljem, 15 grama tvrdog sira
VEČERA: voće
Peti i deseti dan
DORUČAK: Svježa mrkva sa sokom od limuna
RUČAK: velika kuhana ili pečena riba, čaša soka od paradajza bez soli
VEČERA: voće
VEČERA: voće
Šesti i četrnaesti dan
DORUČAK: crna kafa
RUČAK: pola kuhanog pileta, salata od kuhanog kupusa ili šargarepe sa biljnim uljem
VEČERA: 2 kuhana jajeta, salata od povrća
Sedmi i dvanaesti dan
DORUČAK: čaj bez šećera
RUČAK: 200 g kuhane govedine, voće
VEČERA: Izaberite večeru od bilo kojeg dana izuzev od trećeg
izvor: http://aura.ba