Kuhano vino protiv prehlade i gripe

Kuhanje vina se pripisuje još Hipokratu, po kome je takvo vino i nazvano hipokris.
Ovakvo vino je smatrano za izrazito zdrav napitak, posebno zato što u prošlosti voda nije ispunjavala najviše sanitarne standarde.
Vino sadrži velik udio antioksidansa koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti.
Osim vitamina C i tanina izvanredan antioksidans u vinu je kvercetin koji je pokazao široko antikancerogeno djelovanje, zato liječnici preporučuju da je za jačanje imuniteta idealna čaša vina dnevno.
Kuhano vino su još naše bake koristile kao lijek za prehladu, naročito vino kuhano s nekoliko zrna bibera. Naravno, kao i kod svakog lijeka, treba dobro paziti na doziranje. Posebno je korisno i kod visoke temperature.
Kako pripremiti kuhano vino
Postoje mnogi recepti za kuhanje vina, međutim osnova je jedinstvena. Nalijte dvije dece crvenog vina u šerpicu, dodajte krišku limuna i malo cimeta u listićima te stavite na laganu vatru i pustite da prokuha. Vino dok je još toplo procijedite i spremno je za konzumaciju.
Skuhajte času crvenog vina s limunovom korom, dva oraščića, malo cimeta i šećera, natjerat će vas da se preznojite, a visoka temperatura će spasti veoma brzo.