GINEKOLOZI UPOZORAVAJU: NIKADA NE SMIJETE ZANEMARITI OVE MENSTRUALNE PROBLEME!

Menstrulani ciklus svaka žena prolazi drugačije. Neke žene jednostavno nemaju bolove ili izražene simptome, dok druge imaju užasne bolove i jedva izlaze na kraj s njima i drugim simptomima.
U ovom članku ćemo vam dati neke savjete o tome šta ne smijete ignorisati i šta trebate raditi kako biste sebi olakšali menstrualni period. Ove simptome nipošto ne ignorišite i otiđite ljekaru kako biste provjerili šta se dešava:
Obilna krvarenja – Mogu značiti da vam je pukla neka cista , ili imate neku izraslinu(najvjerovatnije dobroćudnu). Ipak trebate provjeriti kod ljekara i nemojte se brinuti jer je rješivo. Problem ćete napraviti ako ignorišete problem. Takođe, ako vam ciklus dugo traje (10 ili više dana), može ukazivati na ove probleme.
Ono što ćemo vas još napomenuti jeste da se ne kupate čitavi barem prva 3 dana dok su obilna krvarenja jer možete dobiti odljev. Nemojte nas pogrešno shvatiti, trebate voditi higijenu, ali npr. operite posebno intimno područje, a ne odjednom i svo tijelo i kosu. Tako će krvarenje biti jače.
Nipošto se ne perite po intimnom području vrućom vodom jer će vam ići više krvi, a još će se stvoriti bakterije. Ako ste trudni, pranje intimnog područja vrućon nipošto ne radite jer može doći do pobačaja. Također, intimno područje ne perite sapunima jer će doći do iritacije. Znači u obzir dolazi mlaka voda.
Kašnjenje menstruacije – Obično menstruacija kasni 7 dana, ali ako kasni baš puno, čak i do mjesec dana, može značiti da je zbog stresa, policističnih jajnika ili problema sa štitnom žlijezdom.
Provjerite kod ljekara i uz adekvatnu terapiju ćete riješiti problem. Ne brinite se. Mnoge žene imaju ove probleme. Isto važi i ako dobijajte više od 1 put mjesečno
Ukoliko imate jake bolove, vjerujemo da vam je teško, ali nemojte baš uvijek posezati za lijekom protiv bolova. Možda vam ublaži bolove, ali zato vam šteti drugim organima i stvara ovisnost. Nekada se probajte strpiti i popijte čaj od nane ili kunice. Malo sačekajte i proći će. Ukoliko imate nagle promjene raspoloženja i ne možete spavati, popijte čaj od matičnajka. Smiri će vas i pomoći da zaspite.
Još nešto, redovno mijenajte uloške, ne radite nagle vježbe i nipošto ne koristite tampone. Vrlo su opasni i zabilježeni su slučajevi gde su djevojke zamalo umrle ili im je amputiran ekstremitet jer su dobile sepsu.
Pitate se kako je moguće, ali to se desi jer tampon ne smije dugo ostati, pogoto ne jer se nalazi u unutrašnjosti vagine.Radaije koristite uložak, a informišite se o ovim slučajevim i sjhvatit ćete da vam ne govorimo uzalud.