RIJEŠITE SE BOLI U DONJEM DIJELU LEĐA: Ova jednostavna vježba će vam pomoći! (VIDEO)

Bol u donjem dijelu leđa učestala je pojava, na sreću postoje vježbe kojima se ona može umanjiti
Bol koja se pojaljuje u donjem dijelu leđa može se kretati od rebara pa sve do nogu, a kako je on poveznica između gornjeg i donjeg dijela tijela, nosi veći dio naše težine pa se tom području mora obratiti više pažnje.
Bolovi u donjem dijelu leđa najčešće nastaju nakon određenog pokreta, kod naginjanja, uvijanja ili podizanja. Bol može uslijediti odmah nakon pokreta ili idućeg jutra. U određenim položajima može vse znatno povećati, pa i širiti uz nogu (išijas).
Prvi bolovi u donjem dijelu leđa obično se osjete već između dvadesete i četrdesete godine života, a nerijetko se bol nastavlja pojavljivati kroz čitav život, pri čemu su ponavljajuće epizode sve bolnije.
Bol u leđima može utjecati na kvalitetu sna, pa je tako ljudima koji pate od bolova potrebno više vremena kako bi zaspali, san je nemiran uz česta buđenja što dovodi do umora i neispavanosti tokom dana. Posljedično se mogu javiti i simptomi depresije ili anksioznosti.
Najčešći uzroci boli u donjem dijelu leđa su:
ozljede leđa trudnoća i porod
prekomjerno sjedenje
manjak fizičke aktivnosti
pritisak na živce
Svakako isprobajte vježbe koje bol mogu umanjiti, a preporučuje se prije svakog vježbanja dobro se istegnuti i zagrijati: