OVE BILJKE RAZDVOJITE U BAŠTI: Ni slučajno ih nemojte saditi zajedno, JER NEĆETE IMATI UOPŠTE URODA

Ovo su biljke koje se ne slažu dobro kada su posađene jedna pored druge, te je zbog toga poželjno da budu zasijane na što većoj udaljenosti.
Objašnjenje zašto vam nešto nema dobar urod, može ležati upravo u ovome. Naime, u kontaktu između biljaka, gljivica ili mikroorganizama, dolazi do izdvajanja određene hemikalije, koje usporavaju ili potpuno ometaju razvoj biljke.
U nastavku pogledajte koje su to biljke koje ne bi trebali saditi zajedno, kako biste imali dobar urod:
1. LUK I GRAŠAK
Sve vrste luka, a posebno praziluk, onemogućavaju rast graška. Za grašak je posebno kobno ukoliko ga posadite pored bijelog luka. Njemu više odgovaraju korenaste biljke, posebno repa, ali i peršun, kao i krstavac.
2. KROMPIR I PARADAJZ
Budući da krompir i paradajz pripadaju istoj porodici, jednako su ugroženi od štetočina i bolesti. Ukoliko ih posadite skupa, doći će do razmjene štetočina i ostalih bolesti. Ovo pravilo važi i za papriku i patlidžan, koji također ne smiju da se sada se krompirom i paradajzom.
3. PAPRIKA I GRAH
Ove kulture često postaju žrtve antraknoze – glivične bolesti koja izaziva formiranje crnih tačaka, ulceraciju stabljika i biljnog lišća, odnosno oštećenja na površini, kao i opadanje plodova. Ona često pogađa bundeve, dinje, lubenice, jagodičasto voće – maline, ribizle, jagode. Ove biljke se takođe ne smiju saditi sa paprikom, graškom i pasuljem, savjetuju baštovani.
4. ŠARGAREPA I MIROĐIJA
Baštovani savjetuju da se i ove biljke razdvoje, jer se usporava rast korjena. Naime, rast šargare usporava anis i peršun. Ali zato grašak, spanać i luk imaju blagotvorno dejstvo na sazrijevanje korenastog povrća.
5. KUPUS I GROŽĐE
Baštovani također savjetuju da se kupus sadi daleko od čokota vinove luze, jer njegova blizina pogoršava okus grožđa. Dobar izbor za komšije vinovoj lozi su ruže, bosiljak, zdravac, origano. Oni udaljavaju štetočine svojim snažnim mirisom. Može se saditi i grašak, pasulj, detelina i kupina. Sa druge strane, kupus voli da se druži sa mirođijom, nanom, kamilicom, ruzmarinom, žalfijom i majčinom dušicom.
6. SALATA I BROKOLI
Zelena salata slabo raste kada je u blizini ovog povrća, ali i ukoliko je zasađenja na zemljištu na kojem je prethodno uzgajan brokoli. Povrće koje favorizuju rast zelene salate su različite vrste luka, krastavci, rotkvica, jagoda, neven, repa.
7. HREN I REPA
Poželjno je razdvojiti i ove dvije biljke. Renu odgovaraju brokoli, karfiol, zelena salata, špargla i luk, pa se ove kombinacije preporučuju povrtarima.
Izvor: agroklub