Kako treba da izgleda zdrava beba (osobine, izgled i potrebe)

Zdravo, prirodno i pravilno hranjeno odojče, tj. ono koje mati uredno doji, veselo je, spava mirno i dugo, plače samo kada je mokro, ili kad ga nešto žulja ili boli. Ono već krajem drugog mjeseca raspoznaje lice svoje majke i svojih ukućana i počinje da im se osmjehuje i raduje.
Zdravo odojče ima jedru i čvrstu kožu, svježu bijelorumenu boju kože i sjajne i bistre oči.
Ono se brzo nasisa i veći deo dana i gotovo cijelu noć mirno spava. Budi se preko dana tačno na vrijeme kad treba da se doji. Ono uživa u kupanju, a još više kad se povija i odvijeno, golo ostavi da se praćaka slobodno od pelenica i povoja.
Stolica – Njegova je stolica po boji žuta, kao zlato ili razmućeno žumance, meka kao razlivena kaša, i po mirisu nakisela. Odojče ima dvije do tri stolice dnevno, a umokri se osam do deset puta za 24 sata.
Vještačka hrana – Vještački hranjeno odojče, tj. ono koje mati nije mogla da doji nego ga hrani kravljim mlijekom, nije tako veselo, jedro i napredno. Ono ima blijedu boju, koža mu je testasta, nije tako elastična i jedra kao u dojenog deteta. Često je plačljivo i uznemireno, ne spava tako dobro, jer ga trbuh zavija ili mu se nadima. Kravlje, kozje i ovčije mlijeko nadimaju i pomalo izazivaju bolove kod male odojčadi, jer je majčino mlijeko najpogodnija, najbolja i najzdravija hrana za dijete.
Napredak – Vještački hranjeno dijete često se prejede, pa usljed toga ima grčeve u crijevima, a može lako da dobije povraćanje i proliv. Ono ne napreduje tako uredno, nekad dobije 200 do 300g za nedelju dana, a nekad stoji na istoj težini po dve nedjelje. Kod nekih odojčadi kravlje mlijeko izaziva zastoje u stolici, djeca pate od zatvora i nadimanja, a kod nekih nastupaju prolivi sa 3 do 5 stolica dnevno. Stolica je blijedožute boje, gustokašast ili čvrst, miriše malo teže, kao ustajala mokraća.
Izvor: www.trudnocainfo.com