Prirodni melemi protiv uboda insekata


Med i šećer za lakše rane
Manje rane i posjekotine mogu da se inficiraju, pogotovo ako je napolju toplo i ako ima puno bakterija. Vijekovima unazad med se koristi za liječenje rana na koži i koristi se i u bolnicama za borbu s kožnim infekcijama.
Med zapravo ubija bakterije koje mogu da uzrokuju infekciju. Kada med dođe u dodir s oštećenom kožom, počinje da proizvodi antibakterijski hidrogen peroksid. Dalje, šećeri u medu ostavljaju malo vodenog molekula koji je bakteriji neophodan da preživi.
Nakon što dobro operete ruke, očistite ranu, uzmite malo meda i prekrijte ranu čistom tkaninom. Bilo koji med će “uraditi posao”, ne morate da tražite neku posebnu vrstu. Alternetiva je da naprskate malo šećera.
Ovi “slatki” tretmani mogu da se ponove nekoliko puta dnevno. Ako povređeni dio postane crven, vruć, bolan ili se zagnoji obavezno potražite medicinsku pomoć.
Kesice čaja za ujede insekata
Ujed komarca, mušice ili mrava uzrokovaće otok s rupom u sredini – ovo će početi da svrbi i izazvaće alergijsku reakciju. Dok je ujed sam po sebi rijetko problem, ono što smeta je svrab koji, ukoliko se češemo, izaziva alergijsku reakciju.
Ovo možete da liječite kesicama od čaja ili ovsenom kašom. Stavite kesicu čaja u vodu koja ključa na deset minuta, ostavite je da se ohladi a onda u to umočite krpu koju ćete onda staviti na ubod. Ovo će zaustaviti svrab i crvenilo.
Možete da probate i s miješanjem ovsene kaše i vode dok ne napravite pastu, i onda je direktrno stavite na ujed koji svrbi.
Krastavac za opekotine
S obzirom na vremenske prilike, danas ne morate da se skrivate od štetnih sunčevih zraka. No, dobro je da znate za ubuduće da opekotine od sunca mogu da se pojave i za samo 20 minuta. Ono što mnogi ne znaju je da nakon toga imate pet sati na raspolaganju prije nego što je oštećenje zaista napravljeno i koža počne da crveni.
Krastavac je poznat da pomaže kod umornih i otečenih očiju. Isto tako pomaže i izgoreloj koži. To je zato što sadrži vitamin C i antioksidans koji se nalazi i u kafi i pomaže da se smanji iritacija od sunca.
Krastavac prvo ohladite u frižideru. Za manje dijelove kože isjecite ga na kolutiće i stavite direktno na kožu. Ukoliko su izgoreli veći dijelovi tijela, onda je praktičnije da ga u blenderu pretvorite u pastu, pa tek onda stavite na kožu. Ostavite da stoji koliko god je potrebno.
Savjet + Banane za mamurluk
Alkohol vas neće samo dehidrirati već će učiniti da se osjećate mamurno i jutro poslije. Dok će konzumiranje vode u većim količinama pomoći da održite hidrirataciju, banana će pomoći da vam se podigne nivo šećera. Ali polako, tek sat vremena nakon što pojedete bananu osjećaćete se mnogo bolje.
Kolač, na primjer, takođe može da vam podigne nivo šećera, ali će to uraditi jako brzo pa će nam zbog toga vjerovatno biti još gore.
Izvor: Cafe.ba/Daily Mail