Peršun – Koje prirodne lijekovi možete napraviti

Peršun, oko obična, začinska biljka, predstavlja pravo skladište vitamina i minerala nephodnih za normalno funkcioniranje ljudskog organizma: poslije šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C, čak 170 mg u 100 g.
Zatim, tu je znatna količina provitamina A, vitamina B skupine, čak izuzetno rijedak B12 vitamin, koji je vrlo važan za izgradnjucrvenih krvnih zrnaca. Slijedi i čitava paleta minerala: željezo, kalcij, mangan, magnezij, bakar.
Osim što je odlična za čišćenje bubrega, ova biljka ima još mnogo korisnih svojstava, a mi vam donosimo neke korisne recepte.
Čaj od peršuna za razne tegobe
Preliti 50 g svježeg peršunovog lista litrom kipuće vode. Poklopiti i ostaviti 10 minuta. Dnevno piti 2,5 dcl. Pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i regulira menstrualni ciklus.
Sirup od peršuna za jačanje živaca
Dobro izmiješati 1kg bagremovog meda, 2dl soka od korijena i lista peršuna i 5dl soka od maline. Uzimati tri puta po žlicu napitka prije jela.
Napitak od peršuna za detoksikaciju i mršavljenje
Potrebno je: 1 šalica svježeg peršuna, 2 mrkve srednje veličine i 2 vezice celera.
Mrkve su bogate vitaminom A i djeluju kao odličan antioksidans, a celer sadrži magnezij i željezo.
Priprema: Sve biljke očistiti i isjeckati, pa staviti u sokovnik. Dobijeni napitak piti jednom dnevno.
Lišće peršuna sadrži eterična ulja i najbolje je uzimati ga u svježem stanju, jer se jedino tako održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali zato može zamrznuti.
Da biste ga imali svježeg tijekom godine, može se primijeniti sljedeći recept: oprati lišće u vodi i umotati ga u suhu, čistu, pamučnu krpu, ostaviti da odstoji tijekom noći kako bi se prosušila, sutra ga sitno isjeckati i staviti u plastične čaše, a svaku čašu napuniti kuhinjskom solju i staviti u zamrzivač.
Izvor:dijeta.net