APEL RODITELJIMA : Tri bebe izgubile život zbog nepravilne upotrebe opreme

U Pensilvaniji nedavno su se dogodila tri smrtna slučaja beba, a svetski mediji i lekari skrenuli su pažnju roditeljima da povedu računa kako koriste bebi opremu
Svetski mediji i lekari sve više upozoravaju roditelje da obrate pažnju kako rukuju bebi opremom, usled sve većeg broja nesrećnih slučajeva širom sveta.
Naime, u Pensilvaniji su nedavno zabeležena čak tri nesrećna slučaja, gde su bebe nastradale nakon što su zaspale na jastuku za dojenje.
Ovaj praktičan proizvod, koji mnogim mama olakšava dojenje, ali i trudnoću, postao je popularan širom sveta, ali on bi trebalo da se koristi isključivo za ishranu, a ne za spavanje.
Graham Hentrik, istražitelj iz Pensilvanije, pokušao je da podigne svest o ovom propustu i da naglasi da deca nikako ne smeju da spavaju u ovom jastuku. Nakon smrti čak tri novorođenčeta, Graham je dobio ideju da se javno izrazi i time spreči još neki incident.
Ukoliko se bebi prispava, ona može da sklizne iz jastuka, padne i da, u najgorem slučaju, slomi vrat. S obzirom da su bebe isuviše male kako bi se same izvukle iz nezgodnog položaja, dovoljan je samo trenutak nepažnje roditelja.
Kako bi sprečila ovakve incidente, kompanija Boppy koja se bavi proizvodnjom ovih jastuka, na svom sajtu ima posebne savete za bezbednost mališana:
1. Uvek postavite svoje dete da spava na leđima na sigurnoj i čvrstoj površini.
2. Sklonite sve mekane predmete, igračke i jastuke od vaše bebe kada je stavite na spavanje.
3. Koristite posebnu ćebad za male bebe.
4. Nikada nemojte koristiti jastuk za bebino spavanje.