Kaki poput meda sladak, jedna je od najzdravijih jesenskih namirnica

Egzotično voće kaki u nedozrijelom obliku može imati trpki, ali u potpuno zrelom slatki okus poput meda skirvenog u njegovom narančastom mesu.
Upravo zbog kupnje u pogrešnom stadiju sazrijevanja te nepoznavanja njegovih blagodati na žalost nije često u našoj zdjeli s voćem.
Budući da je dostupan upravo u vitaminima siromašnom jesensko zimskom periodu, dopustite ovoj narančastoj loptici da vas osvoji mirisom i okusom. Slatko i ukusno voće kaki koje originalno potječe iz Kine bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi. Tokom svake sezone sazrijevanja, voćke mogu mijenjati oblik. Također variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svijetlo žute do tamno narančaste. Cijela voćka je jestiva osim sjemenke i peteljke.
Blagotvorna i ljekovita svojstva kaki voća
Sadrži malo kalorija (70 cal. na 100 g.) i bogat je izvor vlakana. Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog kemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno djelovanje.
Svježi kaki sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Svi ovi spojevi igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbira u oči gdje služi kao antioksidans za filtriranje svjetla.
Dobar je izvor vitamina C i sadrži mnogo važnih B-kompleksa koji pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu. Svježe voće također sadrži kalij, magnezij, bakar i fosfor.
Odabir i čuvanje
U trgovini izaberite voće žuto narančaste boje bez udaraca ili posjekotina. Suhi kaki je također dostupan kao i suhe marelice. Dozrjeli kaki može biti spremljen u zamrzivaču nekoliko mjeseci.
Ne zatvoreni kaki ima kratak rok trajanja te može samo nekoliko dana ostati na polici. Osim što svježim kaki možete jesti kao jabuku, u suhom obliku odlično obogaćuje kekse, kolače, pudinge, salate i pahuljice.