VANMATERIČNA TRUDNOĆA

Ako se oplođeno jajašce ne ugnijezdi u sluznicu maternice, nego u sluznicu jajovoda ili negdje drugdje, nastaje izvanmaterična trudnoća. To je vrlo opasna komplikacija za ženu.
Oplodeno jajašce, plod koji raste u nenormalnom mjestu, najčešće u jajovodu, nakon stanovitog vremena odvaja se od svog nenormalnog sijela ili izaziva razdor jajovoda, pa nastaje obilno unutarnje krvarenje, zbog kojeg žena može umrijeti. To se krvarenje može zaustaviti jedino operacijom.
SIMPTOMI VANMATERIČNE TRUDNOĆE.
Za izvanmaterične trudnoće u početku postoje svi znaci kao u normalne trudnoće, ali se ubrzo javljaju jaki bolovi, poput grča, probadanja u donjem dijelu trbuha, a osim toga i oskudno krvarenje, stanje žene naglo se pogorša, pa je potrebna hitna liječnička intervencija da se pravovremenom operacijom spasi život Ženi i zaustavi krvarenje. Izuzetno rijetko izvanmaterična se trudnoća razvija do kraja. Dijete tada nije, u pravilu, normalno razvijeno, jer u toku rasta, u takvoj trudnoći nije bilo zaštićeno stijenkom maternice. Porođaj se uvijek mora završiti operacijom.