Sastojci:
1 kg goveđeg buta ili lungenbratna
2—3 klinčića
4 dugoljasto izrezane čahurice češnjaka
5 dkg dugoljasto izrezane suhe slanine
1 sitno isjeckane glavice crvenog luka
1 čaša prošeka ili vina 1 žlica pirea od rajčica 2 čaše vode ili juhe soli i bibera po ukusu
Priprema:
Meso operite, obrišite i nabodite klinčićima, češnjakom i suhom slaninom. Meso posolite i pobiberite. Tako pripremljeno meso neka stoji cijelu noć. Sutradan ugrijte 4 žlice ulja i na ulje stavite meso da se dobro poprži na sve strane. Tome dodajte luk i sve zajedno pirjajte dok meso ne upije sav sok. Zatim ga zalijte čašom prošeka ili vina i žličicom pirea od rajčica. Kad dobro prokuha, dolijte još 2 čaše vode ili juhe i dalje pirjajte Oko 3 sata. Ako je sok pregust, možete nadoliti sa još juhe. Meso izvadite, izrežite na tanke kriške, sok ispasirajte i prelijte preko izrezanog mesa i još 1/2 sata kuhajte. Ako sok nije dovoljno gust i taman (mora biti tamnosmeđi), ispržite na malo ulja 1 žličicu brašna i dodajte soku. Ako treba, sok još posolite i pobiberite. Služite uz domaće makarone ili valjuške od krumpira (njoke) i strugani sir.
Njoki: skuhajte 1 kg brašnastog krumpira i još vrućeg protisnite kroz pasirku. Krumpir posolite, dodajte 1 jaje, 1 žlicu ulja 1/2 kg brašna. Tijesto umijesite na dasci i napravite okrugle valjčiće, promjera 3 cm, režite ih po dužini u veličini oraha i svaki provaljajte sa 3 prsta na naličju pobrašnjene strugače (rendica, ribež). Kuhajte ih u osoljenoj kipućoj vodi oko 10 minuta. Ocijedite ih i stavite u zdjelu, prelijte sa već priređenim sokom od pašticade ili bilo kojim drugim sokom od mesa ili divljači. Posipajte ih struganim sirom.
Napomena: Neke domaćice dok pirjaju meso stave u sok 5 6 suhih šljiva i žličicu kvasine.