PROMJENE U TIJELU ŽENE U TRUDNOĆI

Gotovo svi organi žene u trudnoći pojačano rade te se povećavaju. U tijelu žene postoji pojačana izgradnja, koju uvijek prati pojačana razgradnja. Tijelo žene treba da izlučuje vlastite razradne tvari, a osim toga i čedine. Trudnoća predstavlja opterećenje za ženu. Zbog toga je potreban stalan nadzor da ne nastanu nenormalne promjene i bolesti koje mogu ugroziti zdravlje. i majke i čeda.
U početku trudnoće, prva tri mjeseca, tijelo se prilagodava na »drugo stanje«. Većina žena, čak i one koje nemaju ni. kakve tegobe, mršave ili im tjelesna težina ostaje nepromijenjena. U nekih Pljuvačne žlijezde izlučuju više pljuvačke, a trudnice osjećaju gadenje prema pojedinim jelima, a neke i povraćaju ujutro, natašte. Te su smetnje češće i jače izražene u prvoj trudnoći. Veći gubitak tjelesne težine i jače povraćanje nenormalni su, pa je potreban liječnički pregled.
Nakon razdoblja prilagodavanja na drugo stanje, uspostavlja se ravnoteža i počinje se povećati tjelesna težina trudnice. Normalno je ako trudnica dobije u toku čitave trudnoće 10—12 kg. Smatra se da normalno porast tjelesne težine ne smije premašiti na tjedan više od pola kilograma, tj. da u posljednja dva mjeseca trudnoće žena ne dobije više od 2 kg na mjesec.