BEZBOLNI POROĐAJ

Prošlo je vrijeme za koje je vrijedilo pravilo: »s mukom ćeš djecu radati«. Suvremena medicina unijela je nove istine u sam čin porođaja, razotkrila dio tajni s ovih časova kojih se pribojava svaka žena. Ako usvojite pouke koje ćemo vam prenijeti u ovom poglavlju, ako se potrudite da ih naučite i budete pri tom strpljivi i uporni u posljednjim mjesecima trudnoće, vaše boli u porodaju bit će toliko manje, ili ih uopće neće biti, koliko budete svjesno učestvovali u samom porođaju, a to znači koliko budete pomagali svome čedu da izvrši za njega najteži životni pothvat — da se odvoji od vas.
Ima niz sredstava kojima se može ukloniti bol u porodaju. Upotrebom Horoforma, etera, »rajskog plina« (oksidula) ili morfija oduzima se svijest rodilji i ona u tom slučaju ne učestvuje aktivno u porođaju, pa prema tome, nesvjesno i ne čini poteškoće čedu. Međutim to nisu najsretnije metode. Trudovi će u omami ili narkozi oslabiti, a dijete će putem majčine krvi primiti jedan dio takvog sredstva, pa se može roditi omamljeno i teže će započeti da diše.
Bilo je i uspjelih pokušaja da se sugestijom i hipnozom potpuno ukloni bol, ali takve metode nisu uopće za širu primjenu, niti odgovaraju svakoj ženi. Naša je namjera zato da upoznate detaljnije psihoprofilaktičku metodu kao najzdraviju i najprikladniju za bezbolni tzv. prirodni porođaj. Ova metoda omogućuje brži i lakši način rađanja, a istovremeno olakšava djetetu put na svijet i time ga čuva od eventualnih oštećenja. Poznato je da se bez ikakve pripreme tek svaka deseta civilizirana žena porađa bez bola. Nakon psihoprofilaktičke pripreme, međutim, rađa bezbolno 8’ od 10 žena, a i u slučajevima gdje uspjeh nije potpun, porodilja osjeća znatno olakšanje. Ova se metoda temelji na jednostavnim zapažanjima i naučno dokazanim spoznajama engleskog liječnika Reada (Rida) i ruskih naučenjaka Vjelvovskog i Nikolajeva. Obično se ovakva priprema postiže u okviru tečajeva za tzv. bezbolni porođaj koji se organiziraju u okviru rada dispanzera ili pojedinih porodajnih bolničkih odjela. Zato upamtite: ako živite u gradu ili većem mjestu, interesirajte se postoji li mogućnost da u okviru zdravstvene službe pohađate tečaj i kad ga možete započeti.