Problematična koža lica


Problematična koža lica je često znak poremećaja unutarnje ravnoteže koja je uzrokovana pogrešnom prehranom i neredovitom prehranom. Prehrana bi se trebala bazirati na namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, svježem povrću, svježem voću i kompleksnim ugljikohidratima.
Vlakna u prehrani
Hrana s puno vlakana pomaže kod detoksikacije organizma i bolje pokretljivosti crijeva, zbog čega se sprječava akumulacija toksina u tkivu što i izaziva probleme s kožom.
Esencijalne masne kiseline
Esencijalne masne kiseline koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, biljnim uljima, sjemenkama i plavoj ribi su važne za osiguravanje vitalnosti kože i za hranjenje kože.
Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su hladno prešano maslinovo ulje i ulje sjemenki lana. Konzumacijom adekvatnih količina vode na dan će se spriječiti isušivanje kože i osigurati pravilnu hidrataciju kože. Voda je vrlo važna za organizam jer ispire nakupljene toksine i prenosi nutrijente po čitavom organizmu.
Važno je da svaki tip kože konzumira vrstu prehrane koja najviše odgovara baš za taj tip kože. Kožu dijelimo na tri tipa, miješanu, suhu i osjetljivu koža,  a svakoj od njih odgovara različita prehrana.
Miješana koža 
Osobe s miješanim tipom kože moraju piti velike količine vode jer voda osigurava koži potrebnu vlažnost i oslobađa organizam od nakupljenih toksina. Kod miješanog tipa kože, kožu je potrebno dovesti u ravnotežu.
Suha koža lica
Kod osoba sa suhom kožom je najčešći problem u nedostatku vitamina A i B, a prehrana koja uključuje veće količine voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki je najbolji izbor. Važno je i unositi dovoljne količine tekućine, kao i izbjegavati kofein, alkohol i tvari koje imaju diuretičko djelovanje zbog čega utječu na gubitak esencijalnih minerala i gubitak vode.
Osjetljiva koža lica
Osjetljiva koža lica često zna biti iziritirana s konzumacijom određene hrane kao što su začinjene namirnice, ekstremne temperature, alkohol i vrući napitci. Masna hrana i zasićene masnoće izazivaju upalne reakcije, zbog čega je iz prehrane potrebno izbaciti sve što može narušiti zdravlje kože.
Kako bi koži uspjeli pomoći uz pomoć prehrane povećajte unos određenih namirnica, a unos nekih namirnica smanjite, povećajte unos vode u organizam i uvedite određene dodatke prehrani. Svakako pazite i na njegu kože, koja mora biti redovita i barem dva puta u danu. Ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja kožu lica temeljito očistite i njegujte hidratantnom kremom.