EULEKS POSLE VUČIĆEVE OPTUŽBE DA SU BILI TU A DA NISU REAGOVALI NA TERORISTIČKO NASILJE: Ovakav odvratan odgovor nismo ni sanjali!

Misija Evropske unije nije učestvovala u akciji kosovske policije, izjavila je šefica Kancelarije Euleksa za medije i javne informacije Dragana Nikolić Solomon.

Dragana Nikolić Solomon je to kazala agenciji Tanjug, odgovarajući na pitanje da li je akcija hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića bila zajednička akcija kosovske policije i Euleksa, s obzirom na činjenicu da su na terenu, zajedno sa vozilima kosovske policije, bila i vozila Misije EU.
Upitana da li je Euleksu bilo poznato da je Beograd poštovao sve sporazume potpisane sa Prištinom u vezi s posetama zvaničnika, te da je blagovremeno najavljen dolazak Đurića, Solomonova je odgovorila:
„Postoji dijalogom postignut sporazum o zvaničnim posetama, koji obe strane moraju ispoštovati. EULEX ne obrađuje nikakve zvanične zahteve za posete između predstavnika Beograda i Prištine“, navela je Dragana Nikolić Solomon u pisanoj izjavi za Tanjug.
„EULEX pažljivo prati situaciju i patrolira na severu Kosova u skladu sa svojim mandatom, kao druga interventna instanca“, istakla je šefica Kancelarije Misije EU za medije i javne informacije kasno sinoć, odgovarajući na upit Tanjuga kako ta misija vidi jučerašnje hapšenje Đurića i koje će konkretne mere preduzeti.
„Policija Kosova je prva interventna instanca za sve bezbednosne incidente na Kosovu“, sve je što je Dragana Nikolić Solomon napisala u pisanom odgovoru na pitanje koje je Tanjug uputio Misiji EU u ponedeljak uveče.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u vanrednom obraćanju naciji posle incidenata na Kosmetu da su u tome učestvovale i snage Euleksa.
(B92, TANJUG)