EVROPSKA UNIJA DIJELIT ĆE GRAĐANIMA 500 EURA: Past ćete sa stolca kad vidite za što ..

EVROPSKA UNIJA DIJELIT ĆE GRAĐANIMA 500 EURA: Past ćete sa stolca kad vidite za što ..
Građani eurozone mogli bi na dar uskoro dobiti od 500 do 2000 eura koje bi mogli potrošiti na što god žele. Naime, o takvoj akciji razmišljaju europski ekonomisti kako bi potakli potrošnju građana.
U Europskoj uniji razmišljaju o poklonu od 500 do 2000 eura koji bi dali svakom punoljetnom građaninu EU zone. Cilj darivanja bilo bi poticanje potrošnje, a građani bi novac mogli potrošiti na što god žele. Novac bi se mogao potrošiti na što god se želi! Prijedlog dolazi od dijela europskih ekonomista. Novac bi tiskale narodne banke, a građani trošili.
Prema mišljenju struke takav scenarij, iako običnom građaninu zvuči nemoguć, itekako je realan.
Scenarij već viđen u Njemačkoj i Francuskoj“U krizi je dobrodošla jer potiče potrošnju, potražnju i na taj način ekonomsku aktivnost. To je Europska unija radila za vrijeme krize. Poticala je potrošnju svojih proizvoda. Njemačka, Francuska je primjerice svakom građaninu dala 500 eura radi poticanja potrošnje domaćih proizvoda i usluga”, kaže Ekonomski analitičar Damir Novotny.
Prema mišljenju saborskog zastupnika Ivana Šukera u Hrvatskoj bi većina građana takvim novcem vjerojatno vraćala dugove.
“Neki bi vjerojatno kupili nešto, ali kad pogledate strukturu roba koje se nalaze na policama, nažalost većina te robe je iz uvoza i mi bi na takav način direktno pomagali nečije drugo gospodarstvo”, smatra Šuker ukazujući tako da Hrvatska od toga opet ne bi imala velike pomoći.